İnsan sağlığını etkileyen soğuk havalara karşı, kıyafetlerle önlemler alırız. Kıyafetler hem vücudumuzun dış yapısında zarar gelmesinden bizi korur. Hem de aşırı sıcak ve aşırı soğuğa karşı sağlığımızı korur. İnsanları koruyan kıyafetlerin bu yararlı etkilerine yaşam alanlarımız olan yapıların da ihtiyacı vardır. Mantolama işlemi, yapıyı adeta bir manto gibi sararak dış etkilere karşı yapıyı korur. Kıyafetler insan vücuduna zarar verecek dış etkilerden nasıl koruyorsa. bu işlem de binanın dış yüzeyine hasar gelmesinden binayı korumaktadır. Tek başına bu nedenle bile mantolama bir gereklilik haline gelir.
Mantolamanın işlevinden bahsetmeden önce, nedir mantolama? Yapıların dış yüzeylerini yalıtım malzemeleri ile kaplama işlemidir. Belirli bir sıcaklığı olan alanın sıcaklığını koruması için ve ısının sıcaklık farkı olan alana doğru olan akışını engelleme amaçlı yapılan bir işlemdir. Mantolamanın birincil görevi yapılarda ısı yalıtımını sağlamaktır. Özellikle kış aylarında, iç mekanda bulunan sıcak havayla dışarıda bulunan soğuk hava arasındaki sıcaklık farkı çok fazla olur ve dışarıya doğru ısı transferi olur. Mantolama işlemi kış aylarında ısı kaybının önüne geçmesiyle enerji tasarrufunda oldukça avantaj sağlar. Yapılan mantolana işlemi, yazları da dışarıdan gelen sıcak hava dalgasının yapı içerisine girmesi engeller ve klimayla soğutulan iç mekanda, klimanın etkisi uzun süre korunmasına yardımcı olur. Isıtma ve soğutmada kullandığımız enerjiden tasarruf edebilmek için yapılabilecek en iyi uygulama mantolamadır.
Mantolama Faydaları
Mantolama sayesinde sıcak ve soğuktan korunan yapının dayanıklılığı artar. Bunlara ek olarak, dış ortamdan gelen sesleri soğurarak ses yalıtımına da katkıda bulunur. Ayrıca, yapıyı nemden ve aşırı sıcaktan korumada oldukça başarılıdır. İşlem yapılan duvarlarda iç ve dış yüzeyleri arasındaki sıcaklık farkı en aza indiği için duvar terleme yapmaz. Bu sayede duvarda nem ve küflenme olmaz. Ayrıca; dış cephe kaplamasından sonra, duvarları yağmur kar gibi dış etkilerden koruduğu için oluşacak çatlaklar ve hasarlar önlenmiş olur. Böylece, duvarın ve binanın ömrü uzar. Mantolama ile bina dış hava koşullarının yıpratıcı etkisinden ve de korozyondan korunur.
Mantolama ile binanın dış görünüşü modern bir görünüme kavuşur. Hem binayı dış etmenlerden koruduğu için hem de binayı güzelleştirdiği için yapının değerini artırır. Mantolama hem yeni yapılan binalara hem de eskiden inşa edilmiş binalara uygulanabilmektedir. Mantolama, yapının ruhuna özgü olarak birçok farklı desende veya renkte yapılmasının da avantajı vardır. Bu sayede, estetik olarak sayısız alternatif ve tasarım olanağı sağlar.