Bir Söve

Yalıtım Nedir?

Yalıtım Nedir
Yalıtım için yalı baskı

Yalıtım Nedir?

Bir diğer deyişle izolasyon, dış cephe kaplama malzemeleri kullanılarak yapıların iç ve dış etkenlerden korunmasını sağlar. Yalıtım sayesinde binanın su ve ısı geçişi kontrol altına alınarak uzun ömürlü olması amaçlanır. Gürültünün en aza indirgendiği bir ortamda olmak, sağlıklı, can ve mal emniyeti açısından güvenli olabilmek için binalara yalıtım yaptırılır. Ses, ısı, su, yangın yalıtımı uygulamaları, rahat bir yaşam, hava kirliliğinin önlenmesi, enerji tasarrufu gibi sebeplerden ötürü bir zorunluluk haline gelmiştir.

Yalıtımlı binalarda kullanılan enerji, yalıtımsız binalara oranla %30 ile %50 daha azdır. Bu durum hem ülke ekonomisine hem de bireylere katkı sağlamaktadır.

Yalıtımın Faydaları Nelerdir?

Yalıtımın en önemli faydası verimlilik ve tasarruftur. Yapılara doğru ve güvenli bir şekilde yalıtım yapıldığı takdirde enerji verimi artar ve maddi bakımdan tasarruf sağlanır. Dış cephe kaplama işlemi için ekstra bir maliyete ihtiyaç duyulmamakla beraber yalıtım kalıcıdır. Binadaki sıcaklık homojen olarak dağılır. Yani ısı yalıtımı genellikle duvarlarda oluşan rutubet, küf, mantar vb. oluşumları yüksek oranda düşürür. Ses yalıtımı ise yapı dışındaki ve içindeki seslerin en aza indirgenmesini sağlamaktadır. Bir diğer olumlu yanı ise ısınma amacıyla yakılan yakıtlardaki zararlı atıkların çevreye olan etkisinin minimum seviyede olmasıdır. Özellikle dış cephe yalıtımı yağmur, kar gibi dış etkileri engeller ve binanın ömrünü uzatır.

Yapıların yalıtımının güvenli ve doğru yapılması önemli bir noktadır. Eğer bina kötü yalıtıma ve havalandırmaya sahipse, kış aylarında taban altlarında ve tavan aralarında çiğ, donmuş yüzeyler oluşur. Yaz aylarında ise çok sıcak ve bunaltıcı bir havaya dönüşür. Yalıtım yaparken kesinlikle bütün binanın ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular İçin Tıklayın.

Yalıtım Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

1. Isı Yalıtımı

Binalarda ve tesisatlarda kullanılan ısı yalıtım uygulaması, yapıların ömrünü uzatmayı ve insanlara konfor, sağlık içerisinde bir yaşam ortamı sunmayı amaçlar. Binanın kullanım aşamasında, yakıt ve soğutma giderlerinde tasarruf sağlanır. Enerji tasarrufu, ısı konforu sağlar ve çevre kirliliğini önler. Dengeli oda sıcaklıkları ile sağlıklı ortamlar oluşur. Aynı zamanda ısı yalıtımının bir çeşidi olan mantolamayı da ısı yalıtımını sağlamaya yarayan işlem olarak adlandırabiliriz.

2. Su Yalıtımı

Yapılardaki suyun ve nemin binaya verilebilecek hasarlarını minimuma indirmektedir. Su yalıtımı yapılmayan binalarda temelden gelen su ile binalar korozyona uğrar ve bu durum yapıların direncini azaltmaya yol açarak olası bir sarsıntı veya depremde yıkılma riskini artırır. Su yalıtımı sayesinde yapılar korunur ve dıştan gelecek çeşitli risklere karşı önlem alınmış olur.

3. Ses Yalıtımı

 Bulunulan ortamdaki sesin dışarı çıkmasını, dışarıdaki seslerin ise içeriye girmesini engellemek amacıyla yapılır.

4. Yangın Yalıtımı

 Dış ve iç yüzeylere uygulanan izolasyon uygulamaları ile olası yangınları kontrol altına alarak yayılmasını engeller.

5. Tesisat Yalıtımı

 Isıtma ve soğutma amaçlı yapılan tesisatlardan verim alınabilmesi için tesisat yalıtımı yapılmalıdır. Böylece hem enerji tasarrufu sağlanır hem de tesisat borularının korozyona uğraması engellenmiş olur.

İç ve dış cephe yalıtım çözümleri sunan ve aynı zamanda dekorasyona yenilikçi bir bakış açısı getiren Bir Söve yalıtım danışmanlığıyla hizmetinizdedir.