Bir Söve

Eps ve Xps Nedir?

Eps Ve Xps Nedir?

Eps Ve Xps Nedir?.Sağlıklı ve konforlu bir yaşam alanının anahtarı olan yalıtım için birçok farklı teknik kullanılmaktadır. Ancak günümüzde gelişmiş teknolojinin de yardımıyla yalıtım tekniklerine yenileri eklenmiştir. Eps ve xps ile yapılan ısı yalıtımı, ısı yalıtımı teknolojisinin son geldiği noktalardan birisidir bu nedenle Eps ve xps ısı yalıtım tekniklerinden en çok tercih edilen dış yalıtım mantolama malzemelerindendir.   ‘EPS Nedir?’ sorusunun cevabı: Eps, genleştirilmiş polistiren sert köpük anlamına gelen ısı yalıtım malzemesidir Ancak Xps ise; extruded polistiren sert köpük anlamına gelen homojen hücre yapısına sahip ısı yalıtım malzemesidir.

Xps ve Eps Nedir? Farklılıkları Nelerdir?

İmalat

Eps ve Xps yalıtım malzemelerinin üretiminde kullanılan hammadde aynıdır ancak üretim teknikleri bakımından birbirinden ayrışmaktadır. Bu bölümde, “Eps nasıl üretilir?” ve “Xps nasıl üretilir?” sorularının cevaplarını inceleyeceğiz. Hammaddesi polistren olan XPS, sabit basınç altında köpük halinde üretilir ve ısı yalıtım maddesi olarak kullanılır. Kapalı hücre yapısına sahip levha haline getirilen xps, ısı yalıtım yalıtımı için oldukça uygundur. Ekstrüzyon işleminden sonra ürünün genişlemesini sağlamak için bir şişirme maddesi de eklenir.  Xps üretiminde köpüklerin genişlemesi için kullanılan gaz: HCFC veya CO2. Ekstrüde polistirenin yani xps, kapalı hücreli yapısı sayesinde yalıtım levhasının yapısına su girişini engelleyerek uzun süreli mukavemet ve dayanıklılık sağlar.

EPS, bir kalıp içinde köpük boncuklar kullanılarak üretilir. Isının veya buharın doğrudan boncuklara uygulama işlemi, köpüklerin genişlemesine ve kaynaşmasını sağlar. Bu işlem, boncuklar arasında oluşabilecek boşluklar nedeniyle kapalı bir hücre yalıtım levhası değil, kapalı bir hücre yapısı üretir. EPS, polistren tanecikleri pentan gazı yardımıyla genişleterek üretilir. EPS üretiminde kullanılan pentan gazı kullanılmaktadır. Pentan gazının ozon tabakasına zararı bulunmamaktadır ve sera etkisi yaratmamaktadır. Genişleterek üretilen polistren taneciklerinin içerisindeki pentan bir süre sonra hava ile yer değiştirir. İçerisinde hava bulundurma özelliği sayesinde hafif bir ısı yalıtım malzemesidir.

Su emilimi

Su iyi bir ısı iletkeni olduğu için yalıtımın performansını düşüren bir etkendir. Bu etken en çok çatıda yapılan yalıtımda engelleyici olabilir. Bu nedenle, yalıtım malzemesinin su emme oranı düşük olmalıdır. Xps köpükleri, Eps köpüklerinden su emme değerinin düşük olmasıyla ayrılır. Xps’ nin kapalı hücreli yapısı, yalıtım levhasının yapısına su girişini engel olur ve dolayısıyla su emme oranı düşüktür.  EPS’nin yapısındaki boncuklar arasındaki birbirine bağlı boşluklar suyun nüfuz etmesine izin verebilir.  Bu sebepten, daha nemli ortamlar için genellikle eps yerine xps seçilir.

Isı İletkenliği

Yalıtım, yapıların enerji verimliliğini artırmanın en etkili ve uygun maliyetli yollarından biridir. İyi yapılmış bir yalıtım; maliyet tasarrufu ve enerji kullanımında tasarruf sağlar. Hem XPS hem de EPS, düşük ısı iletkenliği sayesinde iyi yalıtım performansı sağlar.  Eps ve xps kıyaslaması yapıldığında; eps’ nin yapısındaki boşluklara hapsolmuş hava, ısıyı az da olsa ileteceği için, xps ısıyı daha iyi bir şekilde izole edebilir.

Basınç Dayanımı

Düz bir çatı üzerindeki döşeme altı, temeller, plaza, podyum tabliyeleri, beton zemin ve soğuk hava deposu gibi bir çok ortamda kullanılan yalıtım malzemesi için basınç dayanımı bir gerekliliktir. EPS’ nin basınç dayanımı, XPS’ den daha kötüdür. EPS’ nin XPS ile aynı basınç mukavemetlerini karşılaması için, köpüğün yoğunluğunun çok daha yüksek olması ve dolayısıyla daha fazla ürün kullanılması gerekir.

Xps ve eps ortak özellikleri

  • Hem xps hem eps uzun ömürlü ve dayanıklı yalıtım malzemeleridir. 
  • Her ikisi de kiremit örtülü çatılarda yalıtım yapmak için uygundur.
  • Yalıtıma uygun düşük ısı iletkenliğine sahip yapıları vardır.
  • Uzun ömürlü olan bu yalıtım malzemeleri hava değişimine, neme karşı dirençlidir.